Najstarije školske spomenice Broda i okolice iz Državnoga arhiva u Slavonskom BroduReport as inadecuate
Najstarije školske spomenice Broda i okolice iz Državnoga arhiva u Slavonskom Brodu - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Annals for the History of Education, Vol.14 38 No.14. December 2016. -

Važan arhivski izvor za proučavanje povijesti školstva u slavonskobrodskom kraju školske su spomenice, od kojih je većina sačuvana u Državnom arhivu u Slavonskom Brodu. Od 28 sačuvanih spomenica u našoj ustanovi prikazujemo 22 koje su se počele voditi prije 1920. godine. Radom bismo željeli pokazati da su spomenice ne samo izvori za školsku povijest nego često i jedini pisani izvori za kulturno-političku povijest manjih sredina. Najveći broj seoskih škola u brodskom kraju otvoren je oko 1830., a zapisi u spomenicama većinom su iz 1880-ih, jer je tada donesena naredba o obvezi njihova pisanja. Mnoge su u lošem stanju te vape za restauracijom.

Državni arhiv u Slavonskom Brodu; arhivski izvori; povijest školstva; spomenice; kulturno-politička povijestAuthor: Katarina Aladrović-Mehandžija - ; Državni arhiv u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, Hrvatska

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents