Mizoginija, mizandrija, satira : bilješke uz tri pjesme iz starije hrvatske književnostiReport as inadecuate
Mizoginija, mizandrija, satira : bilješke uz tri pjesme iz starije hrvatske književnosti - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Croatica : Magazine for Croatian Language, Literature and Culture, Vol.2 32 No.2 52 April 2008. -

U članku se proučavaju tri satirične pjesme: dvije koje iz pozicije muškoga kazivača napadaju žene i jedna u kojoj se ženskim glasom napadaju muškarci. Propituju se strategije napada u sve tri pjesme i njihova unutartekstna uvjerljivost. Pjesme se pokušavaju omjeriti o uvriježene definicije satire, pri čemu se pokazuje da su uvriježene definicije upitne i da ne odgovaraju na pitanja koja satirični tekstovi otvaraju. Naime, pjesme protiv žena niti žele niti mogu uputiti na poroke i grijehe žena ne bi li se na taj način pridonijelo njihovu uklanjanju. U tome smislu pjesma protiv muškaraca djeluje uvjerljivije, jer je konkretnija, ide na partikularno i u znatno manjoj mjeri generalizira. Rubno se dotiću i mogućnosti različitih čitanja Anke Satire.

satira; mizoginija; Marulić; Menčetić; -Ženska ljubavAuthor: Lahorka Plejić Poje - ; Odsjek za kroatistiku, Filozofski fakultet - Zagreb

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents