Brijunske lovačke kočije - Artos : Journal for Science, Arts and Culture, No.5 January 2017.Report as inadecuate
Brijunske lovačke kočije - Artos : Journal for Science, Arts and Culture, No.5 January 2017. - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Artos : Journal for Science, Arts and Culture, No.5 January 2017. -

Lovačke kočije iz zbirke kočija koje su u vlasništvu Nacionalnog parka Brijuni ukazuju na to da je određivanje tipologije kočija u pojedinim primjerima težak i kompleksan posao. Svrstavanje spomenutih brijunskih kočija u kategoriju kočija za lov posljedica je njihove najveće sličnosti s kočijama ove namjene i činjenice da identične primjere nismo našli u vrlo raznolikom dijapazonu kočija. Sam termin lovačke kočije jasno definira njihovu primarnu namjenu prijevoza lovaca, oružja i lovine, koja je usklađena s vizualnim izgledom vozila, a koja se očituje u njihovoj masivnijoj konstrukcijia. Među dvjema obnavljanim lovačkim kočijama najveće su razlike u veličini, ali dijelom i konstrukciji tijela kočija. Za vrijeme postupka obnavljanja paralelno smo nastojali kroz materijalnu građu doći do podataka o povijesti restauriranih kočija jer o njima nije sačuvana nikakva dokumentacija. Kao što je to već uobičajeno u tehničkoj baštini ovih naših prostora, predmet je najčešće jedini izvor informacija o svojoj povijesti i prvobitnom izgledu.

lovačke kočije, Nacionalni park Brijuni, restauracija i konzervacijaAuthor: Sonja Kirchhoffer - orcid.org-0000-0002-3343-5014 Zoran Kirchhoffer -

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents