Ivan Merz, student na Vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu 1914. godineReport as inadecuate
Ivan Merz, student na Vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu 1914. godine - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Obnovljeni život : Journal of Philosophy and Religious Sciences, Vol.71. No.3. November 2016. -

Autori na temelju arhivske građe, novinskih članaka i recentne literature istražuju boravak Ivana Merza na Vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu. Iako akademija nije bio njegov izbor, nakon mature po želji roditelja mladi Merz se upisao na Vojnu akademiju u Bečkom Novom Mjestu. Bilo je to teško razdoblje u njegovu životu, kako i sam priznaje najprije u svojem Dnevniku a kasnije se povjerio i svojemu gimnazijskomu profesoru Ljubomiru Marakoviću. Grubost i nemoral na Vojnoj akademiji bili su svakodnevica, a uz činjenicu da će čitav život morati raditi posao koji nije želio bili su mu posve oprečni. Njegova želja i afinitet bili su da studira književnost i postane profesor, te je nakon tri mjeseca, uz suglasnost roditelja, napustio Vojnu akademiju, na kojoj je boravio od 12. rujna do 22. prosinca 1914. godine. Ivan Merz je odlukom Pape Ivana Pavla II. 22. lipnja 2003. u Banjoj Luci proglašen blaženikom Katoličke Crkve.

Ivan Merz; akademac; Terezijanska vojna akademija; Bečko Novo Mjesto; Ljubomir Maraković, studijAuthor: Zdravko Matić - ; Hrvatsko vojno učilište »Petar Zrinski«, Zagreb, Hrvatska Krešimir Lagetar - ; Osnovna škola Laslovo, La

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents