Pojava colletotrichum coccodes u BiH i mogućnosti njegova suzbijanjaReport as inadecuate
Pojava colletotrichum coccodes u BiH i mogućnosti njegova suzbijanja - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Glasnik Zaštite Bilja, Vol.31 No.3 June 2008. -

Tijekom posljednje tri godine 2005.-2007. na području Lijevče polja, Posavine, Semberije i šireg područja Romanijske regije, na pojedinim proizvodnim parcelama, posebno na kojima se uzgaja krumpir, ali i na onima s paprikom i rajčicom, utvrđena je pojava oboljelih biljaka s izraženim simptomima antraknoze. Postotak napadnutih biljaka bio je različit, ali se na pojedinim parcelama kretao od 5-15%, a nisu bile rijetke ni proizvodne parcele na kojima je došlo do većeg postotka zaraze, zbog čega su nastale i velike ekonomske štete. Na osnovu proučavanja patogenih, morfoloških i uzgajivačkih odlika izoliranog patogena, utvrđeno je da je uzročnik uočenih simtoma bolesti fitopatogena gljiva Colletotrichum coccodes.

U radu je opisana važnost navedene vrste te simptomi koje ona uzrokuje i domaćini koje napada, kao i ciklus razvoja, s posebnim naglaskom na mjere za njeno suzbijanje.

paprika; krumpir; rajčica; Solanaceae; Colletotrichum coccodes; suzbijanjeAuthor: Vojislav Trkulja - ; Poljoprivredni institut RS, Banja Luka, BiH Jovo Stojčić - ; Poljoprivredni institut RS, Banja Luka, BiH G

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents