Strojna berba i sušenje kamilice - Glasnik Zaštite Bilja, Vol.38 No.5 October 2015.Report as inadecuate
Strojna berba i sušenje kamilice - Glasnik Zaštite Bilja, Vol.38 No.5 October 2015. - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Glasnik Zaštite Bilja, Vol.38 No.5 October 2015. -

Zadnjih godina potražnja za ljekovitim biljem, a posebno kamilicom je sve veća. Primjenom suvremene mehanizacije radne operacije kod sjetve, berbe i dorade kamilice provode se pravovremeno i kvalitetno. Strojna berba cvijeta kamilice se mora provesti kada biljka dostigne kulminaciju kvalitete i prinosa. Industrijsko sušenje ubrane kamilice predstavlja usko grlo u berbi i doradi cvijeta kamilice. Stoga je nužno koristiti suvremene sušare koje imaju veliki učinak sušenja, a proces sušenja se provodi tako da se maksimalno zadrži kvaliteta osušenih cvjetova. Danas se sve više kao gorivo za sušenje kamilice koristi biomasa drveni peleti, sječka, briketi, komadno drvo, koje je značajno jefitnije u odnosu na loživo ulje i plin, a u potpunosti zadovoljavaju stroge europske norme u pogledu plinova izgaranja biomase.

kamilica; berba; sušenjeAuthor: Stjepan Sito - ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju Vlado Kušec - ; Visoko gospodarsko učiliš

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents