Uspomene viškog pustolova Alviža Genicea 1770.-1841.Report as inadecuate
Uspomene viškog pustolova Alviža Genicea 1770.-1841. - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Journal of Faculty of Humanities and Social Sciences in Split, No.4 January 2011. -

Alvise Geniceo 1770.–1840. živio je na prijelazu iz XVIII. u XIX. stoljeće. Rodio se na otoku Visu smještenom na srednjem Jadranu, no živio je u najvećim europskim gradovima, poput Venecije, Beča, Pariza, Napulja, Londona itd. Kao sin ne baš bogatog plemića i zemljoposjednika, stekao je zavidno bogatstvo zahvaljujući financijskim spekulacijama i kartaškim igrama. Bogatstvo i titula konta osigurali su mu visok društveni položaj. Prilično blizak austrijskom i napuljskom dvoru, prijateljevao je s mnogim prinčevima i vladarima koje je pozivao na raskošne bankete te im posuđivao novac. Tijekom godina, potrošio je velik dio svog imetka trošeći novac na prijeme, zabave, žene, kuće, lijepe stvari itd. Tako se, spletom okolnosti, rasulo čitavo njegovo bogatstvo. U starosti se vratio na rodni otok gdje je i umro osiromašen. Prije smrti napisao je svoju životnu priču pod naslovom Il lungo species facto u kojoj je opisao svoj uzbudljiv život.

financijske spekulacije; hazardne igre; otok Vis; pustolovAuthor: Ljerka Šimunković - ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents