CYBERWAR – AMERIČKA IZLIKA ZA NOVI HLADNI RATReport as inadecuate
CYBERWAR – AMERIČKA IZLIKA ZA NOVI HLADNI RAT - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Polemos : Journal of Interdisciplinary Research on War and Peace, Vol.XVI No.32 January 2014. -

Članak prikazuje trendove u američkim političkim i vojnim krugovima i u medijima da uvjere javnost kako se „cyber Pearl Harbor- već dogodio i da je cyber-rat već započeo. Neovisno o takvim pretjerivanjima, izloženost američke vitalne infrastrukture cyber-napadima čini pitanja cyber-sigurnosti izuzetno važnima. Vojni stručnjaci raspravljaju o mogućnostima strateškog odvraćanja u cyber-prostoru shvaćenom kao domena ratovanja. Američka politička elita doživljava Kinu kao rastuću gospodarsku i vojnu silu i kao izazivača američkoj hegemoniji, osobito u cyber-prostoru. Stavljajući pitanja cyber-sigurnosti u središte svojih diplomatskih napora, ali zadržavajući svoja polazna stajališta nepromijenjenima, dvije zemlje ulaze u razdoblje novog hladnoga rata.

cyber rat; cyber sigurnost; strateško odvraćanje; Hladni ratAuthor: Božo Kovačević - orcid.org-0000-0002-7348-278X ; Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjőld u Zagrebu

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents