Konzerviranje i restauriranje srednjovjekovne pisaniceReport as inadecuate
Konzerviranje i restauriranje srednjovjekovne pisanice - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Portal : The Yearbook of the Croatian Conservation Institute, No.2. December 2011. -

U ovom su radu prikazani konzervatorsko-restauratorski radovi na ukrašenom uskršnjem jajetu, pisanici iz druge polovice 15. stoljeća. Pisanica je pronađena

na arheološkom lokalitetu Gudovac–Gradina u blizini Bjelovara, u čijem je gradskom muzeju i pohranjena. Opisane su sve faze radova, od dokumentiranja postojećeg stanja, procesa čišćenja, sklapanja ulomaka, restauriranja, izrade crteža u mjerilu do dokumentiranja stanja nakon provedenih zahvata. Navedeni su materijali i metode korišteni tijekom radova i preporuke za pohranjivanje i rukovanje restauriranim predmetom.

Zbog visokog stupnja oštećenja predmeta, zahvat je bio vrlo složen. Sve intervencije na predmetu izvedene su uz poštovanje njegove izvornosti i restauratorske etike, a primijenjene metode i materijali zadovoljavaju uvjet reverzibilnosti. Restaurirana pisanica rijetki je sačuvani primjer kontinuiteta tradicije narodnih običaja vezanih uz vjerski blagdan Uskrsa od srednjeg vijeka do danas.

pisanica; uskršnje jaje; konzerviranje; restauriranje; Gudovac–Gradina; arheološki nalaz; srednji vijekAuthor: Mihael Golubić - ; Hrvatski restauratorski zavod, Odjel za restauriranje kopnenih arheoloških nalaza, Zagreb, Hrvatska

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents