Prevencija pulpopatija u suvremenoj dentalnoj terapijiReport as inadecuate
Prevencija pulpopatija u suvremenoj dentalnoj terapiji - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Acta stomatologica Croatica, Vol.16 No.1 March 1982. -

Na 35 zubi je bio u prvom tromjesečju 1980 dijagnosticiran caries

profunda simplex u 28 slučajeva, a caries profunda complicata u 7 slučajeva. Izvršeno je indirektno prekrivanje svih zubi jednakom metodom. Zubi su prvi puta kontrolirani i definitivno punjeni u prosjeku nakon tri mjeseca. Druga je kontrola bila izvršena nakon šest mjeseci, a treća nakon jedne godine. Nakon godinu dana, klinički je nalaz bio uredan u 30 zubi, a 4 su pokazivala nešto povišenu osjetljivost na termički test. Jedan je zub zbog pulpitisa morao biti endodointski tretiran, tri mjeseca nakon prekrivanja. Na tablicama su prikazani svi relevantni podaci. Smatramo da su sredstva na bazi kalcijevog hidroksida imala pozitivan učinak, već samim time što u liječenih zubi nije nakon 12 mjeseci došlo do progresije u klinički nepovoljnom smislu, a osobito na pulpi.

prevencija pulpopatija; prirodno prekrivanje pulpeAuthor: Branimir Maričić - ; Stomatološki studij Medicinskog fakulteta, Rijeka, Hrvatska

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents