Za zubi pomoć - odontološki tekstovi u hrvatskoglagoljskim rukopisimaReport as inadecuate
Za zubi pomoć - odontološki tekstovi u hrvatskoglagoljskim rukopisima - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Acta stomatologica Croatica, Vol.31 No.3 September 1997. -

Hrvatska stomatološka baština sadržava veliku množinu pučkih recepata skupljenih u Ijekarušama i sličnim izvorima. Glagoljski odontološki zapisi, kao dio te baštine, iznimna su i do sada neistražena rijetkost. U ovom su radu iznijeti rezultati raščlambe hrvatskih glagoljskih odontoloških tekstova u rukopisima od 15. do 18. stoljeća. Premda malobrojni, oni zrcale ne samo hrvatsku pučku predaju, već i naznake različitih razvojnih faza znanstvene medicine i stomatologije. Pojavnost i značaj analiziranih zapisa -za zubi pomoć- promatran je u općem znanstvenom kontekstu. U radu je identificiran dosad najstariji glagoljski spomen sv. Apolonije kao zaštitnice od zubobolje, sa svrhom da se osvijetli postojanje njezina kulta u Hrvatskoj.

povijest stomatologije; hrvatsko glagoljski odontološki tekstovi; glagoljski recepti; ljekaruše; sv. ApolonijaAuthor: Stella Fatović-Ferenčić - ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Zavod za povijest i filozofiju znanosti Odsjek za povijes

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents