LEPRA – DANAS ZABORAVLJENA U HRVATSKOJReport as inadecuate
LEPRA – DANAS ZABORAVLJENA U HRVATSKOJ - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Acta medica Croatica, Vol.65 No.3 October 2012. -

Lepra je zarazna kožna bolest uzrokovana bakterijom Mycobacterium leprae, koja najviše zahvaća kožu, periferne živce te sluznicu gornjeg dijela respiratornog trakta i usne šupljine, a koja je uprkos današnjoj učinkovitoj terapiji u nekim zemljama svijeta javnozdravstveni problem. Procjenjuje se da danas u svijetu od lepre boluje 12 do 15 milijuna ljudi. Stoljećima je harala Europom pa i Hrvatskom, o čemu se u radu navodi nekoliko povijesnih činjenica. Godine 1956. zabilježen je posljednji slučaj lepre u Blizni, malom mjestu pokraj Trogira, koje se smatralo endemskim područjem lepre u Hrvatskoj. Iako danas u Hrvatskoj nema autohtone lepre, postoji mogućnost ponovnog susreta s oboljelim od lepre, tako da oboli osoba zaražena u inozemstvu, da je donesu strani turisti ili članovi posada velikih brodova. Stoga hrvatski liječnici, posebice dermatovenerolozi, moraju biti upoznati s osnovama ove bolesti, pa u radu navodimo osnove kliničke slike, klasifikacije i patogeneze te osnovne principe terapije.

lepra; Hrvatska, ne-endemska područja; MDT - „multi-drug therapyAuthor: ANA BAKIJA-KONSUO - ; Poliklinika za kožne i spolne bolesti „Cutis-, Dubrovnik,Dubrovnik, Hrvatska ROSANDA MULIĆ - ; Katedra

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents