Informatička potpora očuvanju hrvatske jezične baštine na primjeru hrvatsko-talijansko-latinskog rječnika Dragutina ParčićaReport as inadecuate
Informatička potpora očuvanju hrvatske jezične baštine na primjeru hrvatsko-talijansko-latinskog rječnika Dragutina Parčića - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Journal for Pedagogic Theory and Practice, Vol.57 No.1.-2. May 2009. -

Stari hrvatski rječnici vrijedan su dio naše jezične baštine. Analiza strukture takvog rječnika daje uvid u sliku kulturnih, socijalnih i ekonomskih prilika vremena u kojem je nastao i uspoređuje tadašnji hrvatski jezik sa suvremenim. No tekstovi pisani na papiru s vremenom blijede i propadaju. Digitalizacija se vrši upravo radi očuvanja rječnikâ, ali i analize građe, dostupnosti većem broju ljudi i lakše upotrebe. Digitalizacijom staroga Parčićeva rječnika sačuvano je vrijedno djelo hrvatske kulturne baštine. Osim što se digitalizacijom i obradbom građe ovoga rječnika pružaju mogućnosti olakšanja daljega procesa obradbe, istraživanja i samog očuvanja, omogućuje se također usporedba strukture jezika i života iz vremena nastanka rječnika sa suvremenim rječnicima i sadašnjicom.

hrvatski rječnik; digitalizacija; jezična baza; jezična baština; suvremeni riječnikAuthor: Mira Zokić -

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents