Pozdravne formule u »Epistolariju« Ivana Viteza od SredneReport as inadecuate
Pozdravne formule u »Epistolariju« Ivana Viteza od Sredne - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Cris : journal of the Historical Society of Križevci, Vol.XIII No.1 April 2012. -

Proučavanjem karakteristika rimskog antičkog, srednjovjekovnog i humanističkog pisma te pozdravnih formula na početku i na kraju osamdesetak pisama iz Vitezova Epistolarija autorica je došla do zaključka da su ona pisana po uzoru na srednjovjekovnu tradiciju pisanja pisama ars dictaminis. Takva pisma sadržavala su superscriptio, tj. adresu, apostrofu adresata u vokativu, valedictio, pozdravnu formulu na kraju pisma nakon koje je najčešće slijedio potpis, subscriptio. Najviše pisama započinje apostrofom, koje u klasičnom, odnosno u idealnom humanističkom pismu nema. Njima se Vitez jednako obraća najvišim crkvenim dostojanstvenicima i prijateljima. Pozdravi na kraju pisama upućenih crkvenim dostojanstvenicima razlikuju se od pozdrava u pismima upućenim ostalim adresatima. Autorica u radu donosi tablične prikaze pozdravnih formula na početku i kraju svih pisama iz Vitezova Epistolarija s obzirom na adresate kojima su ona upućena.

pozdravne formule; superscriptio; salutatio; apostrofa; valedictio; subscriptio; karakteristike rimskog antičkog; srednjovjekovnog i humanističkog pismaAuthor: Martina Pavić - ; Matije Gupca 42, HR-48260 Križevci

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents