O posjedima obitelji Brodarić s posebnim osvrtom na stariju povijest Jerešina-HerešinaReport as inadecuate
O posjedima obitelji Brodarić s posebnim osvrtom na stariju povijest Jerešina-Herešina - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Podravina : scientific multidisciplinary research journal, Vol.9 No.18 November 2010. -

U radu se obrađuju posjedi obitelji Brodarić, a posebna je pozornost usmjerena na selo Herešin kraj Koprivnice i Poljanu kraj Križevaca u današnjoj sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Glavnina posjeda ove obitelji je uglavnom bila koncentrirana u okolici Koprivnice i Križevaca. Ti su posjedi predstavljali gospodarsku snage između 12 i 21 dima fumus. Oni su bili osnova na kojoj je Stjepan Brodarić István Brodarics mogao započeti svoju karijeru. Većina ih je propala u osmanskih osvajanjima, a oni najveći dio obnovljenih sela na njima pripao je Vojnoj krajini. Jedini posjed koji je ostao plemićki i u ranome novom vijeku je bio Herešin, no on se više nije nalazio u vlasništvu obitelji Brodarić.

Obitelj Brodarić; Stjepan Brodarić István Brodarics; srednji vijek; rani novi vijek; Herešin; PoljanaAuthor: Hrvoje Petrić - ; Filozofski fakultet, zagreb

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents