Sveto koje to nije. O imanentističkim religijama u suvremenom svijetuReport as inadecuate
Sveto koje to nije. O imanentističkim religijama u suvremenom svijetu - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

New presence : Review for intellectual and spiritual questions, Vol.IX No.2 November 2011. -

U članku je riječ o religijsko-religioznoj situaciji u suvremenom društvu i religijskim mijenama i metamorfozama religijskih sadržaja i pojavnih oblika posljednjih desetljeća. Poglavito pak o zaokretima od sekularizacijskih procesa i »zalazu svetoga« u modernom društvu i društveno »nevidljive religije«, prema »povratku svetoga«, njegovu ponovnom otkrivenju i revitalizaciji religijskoga. Od potpune i radikalne sekularizacije do ni od koga predviđenom povratku religijskoga i to ne samo u osobnu nutrinu i privatnost osobe nego i na društvenu scenu postmodernog društva. Kao temeljna odrednica religije i religijskoga uzeta je transcendentnost svetoga, dok se u usvjetnim vjerovanjima i svjetovnoj religiji nalaze samo izvanjske pojavne forme religije. Nedostaje im bitno sadržaj religijskoga, dok se u svojim metamorfozama, radi različitih ovozemaljskih ciljeva i probitaka, samo zaodijevaju ruhom religijskoga. Svjetovne religije i usvjetna vjerovanja, dakle, apsolutiziraju ono što nije apsolutno, vjeruju u sveto koje to nije. A apsolutiziranje onoga što je po svom sadržaju bitno svjetovno, ideološko, ovozemaljsko i usvjetno može odvesti u diktaturu i totalitarizam. Pa makar to bila i diktatura relativizma.

sveto; religijske promjene; sekularizacija; desekualrizacija; povratak svetoga; usvjetne religijeAuthor: Stipe Tadić - orcid.org-0000-0001-9151-4960

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents