Marsupijalizacija keratocističnog odontogenog tumora mandibule: suvremena dilemaReport as inadecuate
Marsupijalizacija keratocističnog odontogenog tumora mandibule: suvremena dilema - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Acta stomatologica Croatica, Vol.45 No.3 September 2011. -

Autori predstavljaju rezultate liječenja keratocističnog odontogenog tumora KCOT-a čeljusti kirurškim postupkom marsupijalizacije u kontekstu suvremenih dilema koje se o tom problemu mogu naći u literaturi. Na temeljno pitanje, može li marsupijalizacija biti konačan postupak u liječenju KCOT-a, još se ne može sa sigurnošću odgovoriti ni na osnovi podataka iz literature ni pozitivnih podataka predstavljenih u radu. Prikaz nešto promijenjenih rezultata liječenja uzorka iz ranije publiciranog rada i dvaju slučajeva nakon toga izvješća, autorima daju za pravo tvrditi da je marsupijalizacija metoda izbora, s vjerojatnošću da bude i konačan postupak u liječenju KCOT-a. Prema suvremenim podatcima iz literature traži se i nadalje višegodišnje postoperativno praćenje pacijenata i primjena dodatnih sredstava liječenja kako bi se spriječili recidivi.

Gorlin-Goltz sindrom; odontogena keratocista; donja čeljust; marsupijalizacija; kirurški postupakAuthor: Ana KOTARAC KNEŽEVIĆ - ; Zavod za oralnu kirurgiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska Spomenka Manojlov

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents