Etnolog između točnog i ispravnog - Etnološka tribina : Journal of Croatian Ethnological Society, Vol.40 No.33 December 2010.Report as inadecuate
Etnolog između točnog i ispravnog - Etnološka tribina : Journal of Croatian Ethnological Society, Vol.40 No.33 December 2010. - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Etnološka tribina : Journal of Croatian Ethnological Society, Vol.40 No.33 December 2010. -

U članku se preispituju sastavnice etičkog kapaciteta etnologije s istraživanjima i izlaganjima povijesne kulture odijevanja i narodnih nošnji u prvome planu. Sve humanističke discipline dijele dilemu restauratorove stratigrafije kakva implicira i etičko očitovanje. K tomu je u korijene etnologije utkan i značaj etičkog kapaciteta rukotvorca i, napose, narodne nošnje. Ove se formativne okolnosti etnologije, naslijeđene s definicijom predmeta istraživanja, ne pokazuju kao otežice za suvremeno uklanjanje, već kao epistemiološka i metodologijska kvalifikacija za nova istraživanja. Ravnajući se analizom Lou Taylor, prošli odnosi struke i moći problematizirani su kroz autocenzorsku depolitizaciju i izbjegavanje stratigrafske analize kulturnih procesa. Etičke konotacije u etnološkom radu disciplinarna su prednost i omogućuju perspektivan interpretativni put.

etika; politika; moć; etnologija; odjeća; nošnjaAuthor: Jadran Kale - ; Muzej grada Šibenika, Šibenik

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents