Hrvatsko rano srednjovjekovlje u službi politike u počecima neovisne HrvatskeReport as inadecuate
Hrvatsko rano srednjovjekovlje u službi politike u počecima neovisne Hrvatske - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Croatology, Vol.1 No.1 October 2010. -

U radu se nastoje otkriti tematski krugovi i obrasci usko povezani s poviješću hrvatskoga ranoga srednjovjekovlja kojima se poslužila hrvatska politička elita u jačanju i održavanju hrvatskoga nacionalnoga patosa te osnaživanju historijskoga prava naroda tijekom devedesetih godina 20. stoljeća. Cilj je utvrditi kako su interpretacije političara o pojedinim aspektima hrvatske ranosrednjovjekovne povijesti utjecale na medije i općenito na pučke predodžbe, napose u vezi s idejom o tzv. tisućljetnom snu hrvatskoga naroda. Znatan dio tih interpretacija našao je svoje mjesto i u temeljnim dokumentima hrvatske državnosti. Istraživanje je provedeno na temelju političkih govora i revelantnih državno-političkih spisa.

hrvatsko rano srednjovjekovlje; politika; ideologizacija; mitologizacija; devedesete godine 20. stoljećaAuthor: Hrvoje Gračanin - orcid.org-0000-0001-5018-6083 ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents