Jobova strpljivost - izazov modernom dobuReport as inadecuate
Jobova strpljivost - izazov modernom dobu - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Obnovljeni život : Journal of Philosophy and Religious Sciences, Vol.65. No.3. October 2010. -

Današnji svijet ubrzanog ritma je često izložen devijaciji strpljivosti, tako da ona najčešće postaje ravnodušnost, nestrpljivost ili jednostavno užurbanost. Autor ovog članka želi naglasiti koliko je u našem prostoru i vremenu neophodna vrlina strpljivosti te upozorava na činjenicu da tehnologija ubrzava prirodne procese, ali na uštrb čovjekova prirodnog ritma, tako da tehnološki moguće nije uvijek etički, ali ni duhovno ispravno. U odgovoru na ove izazove autor nudi paradigmu biblijskog lika Joba, koji je imao iskustvo blagostanja, ali i iskustvo teških patnji. Job tako predstavlja svakog čovjeka koji pati kako bi našao prihvatljivi smisao i razlog da živi u svijetu koji izgleda besmislen. Iako je bio ustrajan u traženju odgovora na patnju, u tom traženju je također bio u iskušenjima vjere i nevjere, ljubavi i mržnje, straha i hrabrosti, nade i razočaranja. Jobovo traženje istine nije bilo motivirano strahom, već ljubavlju. Autor zaključuje da strpljivost nije pasivna vrlina koja se konkretizira u pasivnom čekanju, već sposobnost da se u miru rade mnoge stvari bez frustracija i ljutnje; miran, ali naporan rad s uvjerenjem da će se napori kad-tad isplatiti. Strpljivost je mudar i konstruktivan stav koji se pokazuje pobjedničkim u mnogim životnim situacijama. Upravo stoga patnik Job želi da život ide dalje.

Job; strpljivost; Bog; nada; vjernost; strah; ljubavAuthor: Dragan Nimac - ; Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Zagreb, Hrvatska

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents