Sadašnje stanje u pitanju liturgijske obnove: nekoliko problema u radu liturgijskog vijećaReport as inadecuate
Sadašnje stanje u pitanju liturgijske obnove: nekoliko problema u radu liturgijskog vijeća - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Ephemerides theologicae Zagrabienses, Vol.37 No.1-2 October 1967. -

Organizator ovog Tečaja zamolio me da ostavim dosta vremena za diskusiju, jer će, zacijelo, biti mnogo pitanja. Kako mi je vrijeme ionako već vrlo kratko, ostaje mi za ovo predavanje jedva pola sata, a to znači da ću morati načiniti manje ili više sretan izbor iz ogromnog broja tema koje su se zadnjih godina obrađivale u Liturgijskom vijeću.

Ne samo to. Kratkoća vremena sili me da teme vrlo pojednostavnim i prikažem samo najnužnije njihove aspekte. Već sada, na početku prodavanja, velim: ne želim donositi rješenja liturgijskih problema. Rješenja ima na pretek, ali nisu konačna, mogu se zamijeniti drugačijima. Zašto uzbuđivati slušaoce solucijama koje nisu definitivne! Zato predavanje vrvi riječima kao što su »čini se«, »Vijeće misli«, »opstoje prijedlozi«. Ti izrazi žele da naglase nesigurnost onoga što iza tih riječi stoji.

Liturgijska obnova sada zapošljava gotovo sve ljude koji se nešto razumiju u liturgiju. Ipak sve više dobijam dojam da je ova naša generacija istom počela da se bavi fenomenom bogoslužja i njegovim problemima. Nezgodno je kad početnička generacija mora ostvarivati obnovu. Bojati se da ne krene krivim putem. Liturgijsko vijeće to zna i napreduje sve opreznije, to znači: sve sporije, na veliku žalost onih koji nestrpljivo čekaju rezultate.

Teme koje sam danas izabrao jesu:

1. De Calendario,

2. De Ordinibus mhioribus,

3. De Sacris Ordinibus i

4. De Orationibus et Praefationibus in MissaAuthor: Alfred PICHLER -

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents