RAZGOVORNOST I USMENOST U DJELIMA SUVREMENIH HRVATSKIH KNJIŽEVNIKAReport as inadecuate
RAZGOVORNOST I USMENOST U DJELIMA SUVREMENIH HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Magistra Iadertina, Vol.3 No.1 December 2008. -

Specifičnost izričaja autora koji su se u jeziku svojih romana služili posebnim postupcima stilizacije urbanog govora mladih, uočena je već u prozi sedamdesetih, a nastavlja su u osamdesetim i devedesetim godinama 20. stoljeća.

Autori čiji su romani objavljeni nakon 2000. god. u svojim su se djelima također služili postupcima stilizacije razgovornosti i usmenosti, ali sad ne više samo u oprečnosti govora odrasli- nedorasli, već u govoru svih svojih likova.

Polazište u analizi tih elemenata, nedavno je izašla Antologija suvremene hrvatske proze, ugledne književne kritičarke Jagne Pogačnik u koju su između ostalih uvršteni i autori kao Edo Popović, Renato Baretić i Ante Tomić u čijim su ulomcima romana, a u romanu Ede Popovića, Izlaz Zagreb jug u cijelosti, analizirani elementi razgovornosti i usmenosti.

Ante Tomić; Edo Popović; proza u trapericama; razgovornost; Renato BaretićAuthor: Slavica Vrsaljko - ; Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents