Hospicijski pokret u Mađarskoj i iskustva timova za podršku u bolnicamaReport as inadecuate
Hospicijski pokret u Mađarskoj i iskustva timova za podršku u bolnicama - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Croatian journal of social policy, Vol.9 No.3 March 2002. -

Prvi dio članka sažima razvoj mađarskog hospicijsko-palijativnog pokreta u tipičnoj istočno-europskoj situaciji nakon političkih promjena početkom 1990-ih godina. Proces integracije u sustav zdravstvene skrbi započeo je u 1993. i još nije završen. Krajem 2001. godine Mađarska je imala četiri hospicijsko-palijativne jedinice sa 56 kreveta, 13 timova za hospicijsku skrb u kući, dva dnevna centra za skrb i dva mobilna hospicijska tima za podršku. Također, postoje hospicijsko-palijativni timovi u pet domova za njegu. Hospicijske jedinice za bolesnike financirane su kao dio bolničkog proračuna kao kronični odjeli. Timovi za skrb u kući su podržani od strane Nacionalnog fonda za zdravstveno osiguranje u skladu s regulativama za skrb u kući, ali oni mogu opstati samo uz pomoć darova i donacija. Drugi dio članka prikazuje jedan od specijalnih oblika hospicijskog servisa: bolnički podržavajući tim mobilni tim koji djeluje unutar Židovske dobrotvorne bolnice u Budimpešti. Mobilni tim je poželjnije i isplativije rješenje. Pacijenti dobivaju skrb u svojoj uobičajenoj okolini, a praksa ne zahtijeva osnivanje odvojenog odjela ili jedinice. U isto vrijeme podržavajuća skrb koju nude specijalno obučeni zaposlenici, može dovesti do pozitivnih promjena u tradicionalnom sustavu zdravstvene skrbi.

hospicijsko-palijativna skrb; sustav zdravstvene skrbi; bolnički tim za podršku; terminalni pacijenti koji boluju od karcinomaAuthor: Katalin Hegedus - ; Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents