QUO VADIS CROATIA ZEMLJE U TRANZICIJI I EUROPSKA UNIJA Gdje je HrvatskaReport as inadecuate
QUO VADIS CROATIA ZEMLJE U TRANZICIJI I EUROPSKA UNIJA Gdje je Hrvatska - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Economic Review, Vol.54 No.11-12 December 2003. -

Sve su zemlje u tranziciji u devedesetim godinama dvadesetoga

stoljeća u svoje razvojne ambicije uključivale i priključivanje Europskoj uniji. One najuspješnije zemlje u tranziciji, a to su središnje europske zemlje, to će svoje opredjeljenje ostvariti već u sljedećoj godini 2004. Hrvatska uz Sloveniju pripada skupini zemalja koje su bile najbolje pripremljene za tranziciju. Kumulirane greške ekonomskog i općepolitičkog karaktera u devedesetim izdvojile su Hrvatsku iz skupine središnje europskih zemalja koje će već u idućoj godini 2004. poslati članicama Europske unije. Nova Vlada lijevoga centra koja je preuzela kormilo državom na početku ovoga stoljeća u siječnju godine 2000. postavila je sebi kao osnovni strateški zadatak što brži primitak u Europsku uniju.

Bitna promjena međunarodne pozicije Hrvatske, jednako kao i

određeni uspjesi na ekonomskom planu četverogodišnja prosječna stopa rasta BDP veće od 4%, svladavanje nelikvidnosti, prijelom u trendu nezaposlenosti i zamjetni pomaci u općoj demokratizaciji i u poboljšavanju uvjeta življenja, omogućili su ubrzavanje priključivanja Hrvatske Europskoj uniji. To će se vjerojatno dogoditi u godini 2007. Ukupna politika i ukupna znanost posebno društvena znanost moraju učiniti sve što je u njihovoj mogućnosti da se to zaista u toj godini 2007. i dogodi.Author: Vladimir Veselica - Dragomir Vojnić -

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents