Slika svete Apolonije, te svetih Blaža i Antuna-Opata iz riznice samostana svete Marije u Zadru; prikaz troje svetaca zaštitnika od bolesti orofacijalnog područjaReport as inadecuate
Slika svete Apolonije, te svetih Blaža i Antuna-Opata iz riznice samostana svete Marije u Zadru; prikaz troje svetaca zaštitnika od bolesti orofacijalnog područja - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Acta stomatologica Croatica, Vol.40 No.3 September 2006. -

Svrha rada bila je prikazati sliku svetoga Antuna opata u slavi, te svetoga Blaža i svetu Apoloniju u povijesno medicinsko-stomatološkom kontekstu. Slika se nalazi u stalnom postavu izložbe crkvene umjetnosti u benediktinskom samostanu Svete Marije u Zadru. Inače, sveta Apolonija štuje se kao zaštitnica od bolesti zuba, a i zaštitnica je stomatologa i stomatologije. Sveti Blaž zaštitnik je grla, usne šupljine i cervikofacijalne regije, a kao zaštitnika štuju ga otorinolaringolozi i kirurzi lica, glave i vrata, dok je sveti Antun-opat zaštitnih kožnih bolesti i bolesti sluznica, posebice onih uzrokovanih herpesom. Prikazana slika, ulje na platnu, naslikana je u baroknom stilu početkom sedamnaestog stoljeća. Zanimljiva je i zato što se na istom mjestu nalazi troje svetaca, zaštitnika od bolesti koje se javljaju u orofacijalnoj regiji. Osim toga ta slika svjedoči o kultu štovanja svetaca - zaštitnika bolesti zubi, usta i grla u Zadru, odnosno o usporednim načinima pružanja medicinske i stomatološke zaštite - one -znanstvene- i one teurgijske. Ovim radom nadopunjuje se povijesno medicinsko-stomatološka baština naših krajeva, a ujedno se pokazuje kako proučavanjem sakralne umjetničke baštine možemo nadopuniti naše znanje o zdravstvenim uvjetima u određenom vremenskom razdoblju.

Croatia; history of dentistry; dentistry; medicine in artAuthor: Dalibor Karlović -

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents