Individualne termoplastične udlage u liječenju protetskog palatitisaReport as inadecuate
Individualne termoplastične udlage u liječenju protetskog palatitisa - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Acta stomatologica Croatica, Vol.40 No.3 September 2006. -

Svrha je istraživanja ispitati djelotvornost mikonazolskog gela primijenjenog pomoću individualne termoplastične udlage kao prekonoćnog držača lijeka u liječenju protetskog palatitisa, u usporedbi s klasičnom primjenom lijeka koju je propisao proizvođač. Sudjelovala su 44 nositelja mobilnih stomatoloških gornjih nadomjestaka s dijagnosticiranim protetskim palatitisom. Ispitna skupina n = 22 liječena je 2-postotnim gelom mikonazolima, a nanosio se tijekom noći u individualnu udlagu. Kontrolna skupina n = 22 liječena je unošenjem 2,5 ml istog lijeka u usta četiri puta na dan. Određivali su se intenzitet upale i infi ciranosti. Provedeni su sljedeći klinički testovi: intenzitet upale prema Newtonu, veličina eritematoznih lezija na sluznici nepca ispod ležišta nadomjestka, digitalna termometrija sluznice i bris za kulturu Candida albicans. Zabilježeni su i podaci o starosti, higijeni proteze i nosi li pacijent protezu tijekom noći. Rezultati su pokazali bržu i potpuniju sanaciju protetskog palatitisa u ispitnoj skupini bolesnika u odnosu prema kontrolnoj. U ispitnoj skupini zapažena je i veća redukcija kolonija kulture Candida albicans, što upućuje na njihovu djelotvorniju eliminaciju iz usta primjenom lijeka novom metodom. Ta metoda dodatno potiče bolesnika da slijedi upute o terapiji i higijeni nadomjestka. Individualna udlaga kao okluzijski zavoj pokazala se djelotvornijom i bolesniku ugodnijom od liječenja klasično ordiniranim antimikotikom, što bi klinički moglo biti vrlo važno u liječenju protetskog palatitisa.

kandidijaza, oralna; stomatitis, protetski; nosači lijeka; udlaga; mikonazolAuthor: Danica Vidović-Juras - Ana Cekić-Arambašin - Anđelko Vidović -

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents